fbpx

W dzisiejszych czasach coraz więcej osób zdaje sobie sprawę z tego, jak ważna jest dieta w utrzymaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. Coraz częściej można spotkać się z różnymi preferencjami dietetycznymi wśród naszych znajomych i rodziny. Chcesz zaprosić wiele osób do restauracji i nie wiesz, jak zaplanować menu? Podpowiadamy poniżej.

Najczęściej spotykane dzisiaj diety to wegetarianizm, weganizm, dieta wysokobiałkowa, bezglutenowa i bezcukrowa. Do tego trzeba pamiętać o osobach cierpiących na specyficzne alergie pokarmowe. Jeśli zapraszasz wielu gości na imprezę, wśród nich z pewnością znajdzie się przynajmniej kilka osób na dietach. Zaserwowanie wszystkim tego samego posiłku będzie dużym nietaktem. Warto więc na początku po prostu dowiedzieć się, jakie są preferencje kulinarne Twoich gości. Poszukiwania odpowiedniego lokalu w stolicy warto zacząć od skupienia się na restauracjach rodzinnych w Warszawie, które oferują urozmaicone menu. Lokale ściśle wyspecjalizowane w konkretnym rodzaju kuchni często mają ograniczone możliwości w zakresie dostosowania potraw do indywidualnych potrzeb. Tymczasem lokale, które wychodzą naprzeciw różnorodności smaków i potrzeb swoich gości, mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.

Na co zwracać uwagę, przeglądając menu?

Dokładne przeanalizowanie menu przed planowanym spotkaniem jest kluczowym krokiem. Przeglądając je, zwróć uwagę na to, czy oprócz tradycyjnych dań na karcie znajdują się także opcje dla osób o szczególnych wymaganiach dietetycznych. Często obok nazwy dania widnieją tu ikony informujące o tym, czy jest to potrawa wegetariańska, wegańska, bezglutenowa czy przygotowana z myślą o osobach z alergiami. Dodatkowo warto skontaktować się z personelem restauracji telefonicznie bądź mailowo i zapytać, czy istnieje możliwość dostosowania dania do preferencji dietetycznych.